Μηλιά - Malus 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος:  Malus spp.

Γένος: Malus

Οικογένεια: Rosaceae / Ροδοειδή
Συχνές ονομασίες: paradise apple, apple, common apple, cultivated apple, ping guo / Μηλέα η νανοφυής, μηλιά.

Το πιο διαδεδομένο καλλιεργούμενο, οπωροφόρο, φυλλοβόλο δέντρο, επιπολαιόριζο με πριονωτά φύλλα κι εντομόφιλα άνθη με περίπου 30 είδη στο γένος της μηλιάς (Malus). Το δέντρο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα κι αναφέρεται από το Θεόφραστο ήδη από τον 3o αι. π.Χ.. Η καταγωγή του είναι από τον Καύκασο και πληθώρα μύθων διαφόρων πολιτισμών αναφέρονται στο μήλο, συμβολίζοντας τη γνώση, τη νιότη, την αναγέννηση και την μακροζωία.

Ενδεικτικά μερικές αναφορές στα μήλα αποτελούν ο εκδιωγμός των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο, ο οποίος οφείλονταν σε ένα μήλο, το γαμήλιο δώρο στο γάμο του Δία με την Ήρα ήταν τα «μήλα των Εσπερίδων», τα οποία έπρεπε να κλέψει ο Ηρακλής κατά τον ενδέκατο άθλο του, για το μήλο που προσέφερε ο Πάρης στην Αφροδίτη ξέσπασε ο Τρωικός πόλεμος και πέρασε στην ιστορία ως το «μήλο της έριδος»,  σύμβολα , ενώ η ανακάλυψη του νόμου της βαρύτητας από το Νεύτωνα έγινε όταν του έπεσε ένα μήλο στο κεφάλι.

Το μήλο χαρακτηρίζεται, λόγω των ευεργητικών για την ανθρώπινη υγεία ιδιοτήτων του, ως ο “βασιλιάς των φρούτων” και στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν ως πανάκεια για κάθε ασθένεια, ενώ σύγχρονες έρευνες του αποδίδουν εντός άλλων την καθυστέρηση των νοσημάτων φθοράς.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορες ποικιλίες μηλιάς, όπως:

  • την κοινή μηλιά (Malus domestica) / common apple tree και 
  • τη νανοφυή μηλιά (Malus pumila) /  paradise apple.
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.