Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος:  Malus domestica & Malus pumila

Γένος: Malus

Οικογένεια: Rosaceae / Ροδοειδή

Συχνές ονομασίες: paradise apple, apple, common apple, cultivated apple, ping guo / Μηλέα η νανοφυής, μηλιά.

Το πιο διαδεδομένο καλλιεργούμενο, οπωροφόρο, φυλλοβόλο δέντρο, επιπολαιόριζο με πριονωτά φύλλα κι εντομόφιλα άνθη με περίπου 30 είδη στο γένος της μηλιάς (Malus). Το δέντρο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα κι αναφέρεται από το Θεόφραστο ήδη από τον 3o αι. π.Χ.. Η καταγωγή του είναι από τον Καύκασο και πληθώρα μύθων διαφόρων πολιτισμών αναφέρονται στο μήλο, συμβολίζοντας τη γνώση, τη νιότη, την αναγέννηση και την μακροζωία.

Ενδεικτικά μερικές αναφορές στα μήλα αποτελούν ο εκδιωγμός των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο, ο οποίος οφείλονταν σε ένα μήλο, το γαμήλιο δώρο στο γάμο του Δία με την Ήρα ήταν τα «μήλα των Εσπερίδων», τα οποία έπρεπε να κλέψει ο Ηρακλής κατά τον ενδέκατο άθλο του, για το μήλο που προσέφερε ο Πάρης στην Αφροδίτη ξέσπασε ο Τρωικός πόλεμος και πέρασε στην ιστορία ως το «μήλο της έριδος»,  σύμβολα , ενώ η ανακάλυψη του νόμου της βαρύτητας από το Νεύτωνα έγινε όταν του έπεσε ένα μήλο στο κεφάλι.

Το μήλο χαρακτηρίζεται, λόγω των ευεργητικών για την ανθρώπινη υγεία ιδιοτήτων του, ως ο “βασιλιάς των φρούτων” και στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν ως πανάκεια για κάθε ασθένεια, ενώ σύγχρονες έρευνες του αποδίδουν εντός άλλων την καθυστέρηση των νοσημάτων φθοράς.

 

Λίστα Πασχαλιά Κλείσε Ραντεβού Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2018 Ζέλιος Γη – Βοτανικός Κήπος