Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Citrus reticulata Blanco

Γένος: Citrus

Οικογένεια: Rutaceae / Ρουτίδες
Συχνές ονομασίες: mandarin, tangerine, clementine / Κιτρέα η δικτυωτή, μανταρινιά, κλημεντίνη.

Μικρό, ευαίσθητο, αειθαλές, εσπεριδοειδές δένδρο, με λαμπερά πράσινα φύλλα κι ελλειψοειδούς σχήματος και πορτοκαλί χρώματος εδώδιμους καρπούς, τα μανταρίνια. 

Καλλιεργείται σε περιοχές της Μεσογείου κι ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης , προστατευμένες από τον παγετό και τους ανέμους και σε γόνιμα με καλή αποστράγγιση εδάφη.

Το όνομα τους mandarin – μανταρίνι προέρχεται από τους ισχυρούς, Κινέζους αξιωματούχους Μανδαρίνους με τις πορτοκαλί στολές, οι οποίοι συνήθισαν να δωρίζουν καρπούς μανταρινιού, καθώς η μανταρινιά ήταν γνωστή στην Κίνα από την αρχαιότητα. Στην Ελλάδα έφτασε μέσω του Ρωσσο-Ολλανδού αξιωματούχου Λ. Χέυδεν, έναν από τους  διοικητές του ενωμένου στόλου των Μεγάλων Δυνάμεων στη Ναυμαχία του Κόλπου του Ναυαρίνου στην Πελοπόννησο, ο οποίος δώρισε το στο ναυμάχο της ελληνικής επανάστασης του 1821 Εμ. Τομπάζη για να το τοποθετήσει στον κήπο του στο νησί του Πόρου.

Ο καρπός, η φλούδα του αλλά κι ο φλοιός του δέντρου παρουσιάζουν φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκαν από τη λαϊκή, κυρίως τη κινεζική, ιατρική.

Στον Κήπο μας θα βρείτε πέραν της κλασσικής μανταρινιάς επίσης τις ποικιλίες:

  • μανταρίνι Citrus nobilis (King of Siam), μεγαλόκαρπη, ανθεκτική, γλυκιά, ώψιμη ποικιλία μανταρινιάς Tangor (τανγκόρ) – ενδιάμεση υβριδοποιημένη ποικιλία μεταξύ μανταρινιάς και πορτοκαλιάς.
  • κλημεντίνη – Citrus Clementina, με γλυκείς, αρωματικούς, πορτοκαλοκόκκινους, πεπλατυσμένους-σφαιρικούς ολιγόσπερμους έως άσπερμους καρπούς που ωριμάζουν από Οκτώβριο έως Ιανουάριο. 
  • χιώτικη – Citrus deliciosa, με χυμώδεις, γλυκείς, αρωματικούς, κιτρινοπράσινους  καρπούς με πολλά σπέρματα που ωριμάζουν από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο. 
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.