Διόσπυρος ο κακί (λωτός) - Diospyros kaki 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Diospyros kaki

Γένος: Diospyros

Οικογένεια: Ebenaceae
Συχνές ονομασίες: Japanese persimmon, persimmon / Διόσπυρος ο κακί, λωτός.

Φυλλοβόλο, καρποφόρο δέντρο με μεγάλα, ωοειδή, λαμπερά, έντονα πράσινα φύλλα με ευδιάκριτες νευρώσεις και πεπλατυσμένους, σφαιροειδείς καρπούς, τους λωτούς. Οι λωτοί είναι ανοιχτοπράσινου χρώματος και γίνονται πορτοκαλί και μαλακοί με γλυκιά, ευχάριστη γεύση καθώς ωριμάζουν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Τα φύλλα του γίνονται κι αυτά πορτοκαλοκόκκινα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου κι εν συνεχεία πέφτουν. Ο λωτός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β,  β-καροτίνη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, φυτικές ίνες, κάλιο, παρουσιάζοντας ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συγκαταλλέγεται στους καρπούς και τις τροφές με  υψηλή διατροφική αξία. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του καρπού σε τανίνες είναι προτιμότερο να μην καταναλώνεται άμεσα μετά την συγκομιδή του για να αποβάλλεται μεγάλο μέρος της στυπτικότητας του. Επίσης, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η κατανάλωση από διαβητικούς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα.

Αποτελεί εύκολης καλλιέργειας φυτό, απαιτεί ζεστές θέσεις φύτευσης κι έδαφος με καλή αποστράγγιση. Το φυτό κατάγεται από την Ανατολή, είναι εγγενές στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς και Πορτογάλους θαλασσοπόρους και προφανώς οι λωτοί της αρχαιότητας καθώς και το νησί των λωτοφάγων κατά τον Όμηρο να αναφέρονται σε άλλα είδη φυτών.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.