Λεύκα - Populus spp. 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Populus alba

Γένος: Populus

Οικογένεια: Salicaceae / Σαλικίδες
Συχνές ονομασίες:  abele, silver poplar, silverleaf poplar, white poplar, poplar / Λεύκη η λευκή, λεύκα, λεύκη.

Ψηλό, φυλλοβόλο, ανθεκτικό δένδρο με λευκό κορμό, που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 50 μέτρα που χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλωπιστικό σε πάρκα και πλατείες. Τα φύλλα του είναι ανοιχτοπράσινα στην επάνω επιφάνεια κι αργυρόχρωμα στην κάτω. Τα θηλυκού γένους δέντρα ανθοφορούν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στη συνέχεια καλύπτεται από σπόρους καλυμμένους με χνούδι σα βαμβάκι, που παρασύρονται πολύ εύκολα και μεταφέρονται με τον άνεμο. Ευδοκιμεί σε εδάφη με υψηλή υγρασία, για αυτό και συναντάται συχνά σε όχθες ποταμών και λιμνών, και προτιμά τις προσήλιες θέσεις φύτευσης 

Το μαλακό, λευκό ξύλο της δουλεύεται εύκολα, αλλά δεν είναι ανθεκτικό για αυτό και χρησιμοποιείται μόνο στην κατασκευή μικροαντικειμένων, σπιρτόξυλων  και χαρτιού.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορα είδη λεύκας, όπως:

  • Λεύκη η λευκή (Populus alba) με τα υποείδη – ποικιλίες Λεύκη η λευκή η πυραμιδοειδής (Populus alba pyramidalis), Λεύκη η λευκή η μακρόφυλλος (Populus alba macrophylla) και η Λεύκη η λευκή η λευκάζουσα (Populus alba canescens).
  • Λεύκη η μέλαινα – καβάκι (Populus nigra) με πιο σκουρόχρωμο κορμό και φύλλα.
  • Λεύκη η τρέμουσα (Populus tremula / Aspen) με ωοειδούς σχήματος, κυματοειδή φύλλα.
  • Λεύκη η τρεμοφυλλοειδής (Populus tremuloides ή Populus graeca). Χαμηλότερου ύψους είδος και με πιο αραιό, σφαιρικό φύλλωμα. Ο φλοιός του δέντρου όσο ωριμάζει αποκτά σχισμές, ενώ τα νεαρά κλαδιά είναι λεία. Η κόμη του είναι αραιή και σφαιρόμορφη. Ο φλοιός είναι στην αρχή λείος, αργότερα με επιμήκεις σχισμές, με γκριζωπό ή λαδογκριζωπό χρώμα. Τα νεαρά κλαδιά έχουν χρώμα καστανό και είναι λεία.

Το δέντρο είναι γνωστό από την αρχαιότητα κι αναφέρεται σε διάφορους μύθους στην αρχαία ελληνική μυθολογία αλλά κι από τους Όμηρο, Ησίοδο και Θεόφραστο με τα ονόματα Αχερωίς ή Αίγειρος.