Λεύκα (καβάκι) - Populus nigra 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Populus nigra

Γένος: Populus

Οικογένεια: Salicaceae / Σαλικίδες
Συχνές ονομασίες: black poplar, poplar / Λεύκη η μέλαινα, καβάκι, λεύκα, λεύκη.

Είδος λεύκας με σκούρο χρώμα κορμού και φύλλων. Φυλλοβόλο, ψηλό δέντρο με διάρκεια ζωής περί των 100 χρόνων,πολύ ανθεκτικό στους ανέμους και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται πολύ συχνά για ανεμοφράχτες. Η λαϊκή ονομασία του φυτού είναι καβάκι και προέρχεται από την τουρκική ονομασία του Kavak.

Συναντάται σε δασώδεις περιοχές και παραπλεύρως ρεμάτων. Το σχήμα των φύλλων του δέντρου είναι ρομβικό, με οδοντωτές παρυφές, με την άνω επιφάνεια  σκουροπράσινη ενώ την κάτω ανοιχτοπράσινη. Ανθίζει την άνοιξη δημιουργώντας κρεμάμεμενους ίουλους, που στο εσωτερικό τους περιέχουν ένα βαμβακοειδές χνούδι, το οποίο μεταφέρεται και σκορπίζεται με τους ανέμους.

Το ξύλο της είναι χαμηλής ποιότητας και χρησιμοποιείται για την κατασκευή μικροαντικειμένων, πχ σπιρτόξυλα.

Η λεύκα αναφέρεται από διάφορους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς (π.χ. Όμηρος, Θεόφραστος) όπως επίσης και στην ελληνική μυθολογία.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορα είδη λεύκας, όπως:

  • Λεύκη η λευκή (Populus alba) με τα υποείδη – ποικιλίες Λεύκη η λευκή η πυραμιδοειδής (Populus alba pyramidalis), Λεύκη η λευκή η μακρόφυλλος (Populus alba macrophylla) και η Λεύκη η λευκή η λευκάζουσα (Populus alba canescens).
  • Λεύκη η μέλαινα – καβάκι (Populus nigra) με πιο σκουρόχρωμο κορμό και φύλλα.
  • Λεύκη η τρεμοφυλλοειδής (Populus tremuloides ή Populus graeca). Χαμηλότερου ύψους είδος και με πιο αραιό, σφαιρικό φύλλωμα. Ο φλοιός του δέντρου όσο ωριμάζει αποκτά σχισμές, ενώ τα νεαρά κλαδιά είναι λεία.
  • Η κόμη του είναι αραιή και σφαιρόμορφη. Ο φλοιός είναι στην αρχή λείος, αργότερα με επιμήκεις σχισμές, με γκριζωπό ή λαδογκριζωπό χρώμα. Τα νεαρά κλαδιά έχουν χρώμα καστανό και είναι λεία.