Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Cupressus sempervirens L.

Γένος: Cupressus

Οικογένεια: Cupressaceae / Κυπαρισσοειδή
Συχνές ονομασίες: cypress, Mediterranean cypress, Italian cypress,Tuscan cypress, Persian cypress, pencil pine / Κυπάρισσος η αειθαλής, κυπαρίσσι, κοινό κυπαρίσσι.

Ψηλό δέντρο με ευθυτενή κορμό, φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα, φέρει μικρά φύλλα σα λέπια που σκεπάζουν τα μικρότερα κλαδιά. Αυτοφυές  στην ανατολική Μεσόγειο και  καλλιεργήσιμο, καλλωπιστικό στη νότια Ευρώπη. Η κόμη του παίρνει διάφορες μορφές με πιο συχνές την ορθόκλαδη (αρσενικό κυπαρίσσι) που δίνει πυραμοειδή όψη στο δέντρο και την οριζοντιόκλαδη (θηλυκό κυπαρίσσι) με χαρακτηριστικά απλωτά κλαδιά.

Η ονομασία του δέντρου προέρχεται από τον Κώο Κυπάρισσο. Ο Κυπάρισσος, σύμφωνα με τον μύθο, ζήτησε από τους θεούς να τον μεταμορφώσουν σε δέντρο ως ένδειξη θλίψης και πένθους για το θάνατο που ο ίδιος άθελα του προκάλεσε στο αγαπημένο του, ιερό ελάφι.  Έτσι, οι θεοί τον μεταμόρφωσαν σε κυπαρίσσι  και οι καρποί του αποτελούν τα κρυσταλλωμένα δάκρυα του Κυπάρισσου, αποτυπώνοντας στην ανθρώπινη συνείδηση το κυπαρίσσι ως πένθιμο δέντρο και να φυτεύεται ακόμη και σήμερα στα κοιμητήρια. 

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορα είδη κυπαρισσιού, τα οποία χρησιμοποιούνται στην κηποτεχνία και την αρχιτεκτονική τοπίου, όπως λέιλαντ C. leylandii, γκολτ κρεστ C. macrocarpa “Goldcrest” και γλαυκό Αριζόνας C. arizonica “Fastigiata”. Στο θεματικό Κήπο των Αγγέλων θα βρείτε κυπαρίσσι Μαρόκου Cupressus sempervirens “Totem superba”.