Επιστημονική - Λατινική ονομασία / Είδος: Arbutus unedo

Γένος: Arbutus

Οικογένεια: Ericaceae / Ερικοειδή
Συχνές ονομασίες: strawberry tree, Irish strawberry tree, cain, cane apple, caithne, Killarney strawberry tree / Άρβουτος η κοινή, κουμαριά, λαγομηλιά, κουραμιά, καρομηλία, ελαφοκουμαριά, μαυροκουμαριά, κόμαρος.

Μικρό δέντρο ή αειθαλής θάμνος, αρκετά διαδεδομένο φυτό σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Ιθαγενές φυτό της Ιρλανδίας. Στην Ελλάδα,  θεωρείται από τα ωραιότερα φυτά της ελληνικής γης, συναντάται περισσότερο στο Άγιο Όρος και στη Μακεδονία. Η κουμαριά είναι ανθεκτική στη φωτιά, για αυτό και χρησιμοποιείται σε αναπλάσεις εκτάσεων.

Το φύλλωμα της κουμαριάς είναι γυαλιστερό, πράσινο, λίγο πριονωτό στις άκρες, που το χειμώνα παίρνει κόκκινες αποχρώσεις και ο κορμός της έχει χαρακτηριστική εμφάνιση κωκκινωπού χρώματος και σα να ξεφλουδίζει. Τα άνθη της είναι λευκά, καμπανοειδούς σχήματος κι οι καρποί της έχουν κοκκινωπό χρώμα με όμορφη εμφάνιση αλλά αδιάφορη γεύση. Ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος έδωσε στο φυτό την ονομασία unedo που προέρχεται από το λατινικό «unum edo» το οποίο σημαίνει «τρώω μόνο ένα». Η κουμαριά αποτελεί σημαντική πηγή τροφής των μελισσών κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η κουμαριά ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Είναι ο «κόμμαρος» του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη και χρησιμοποιήθηκε για τις αιμοστατικές της ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι το μέλι που παράγεται από τις περιοχές όπου αφθονούν τα κούμαρα είναι κεφαλαλγές και κακοστόμαχο.  Οι αρχαίοι Έλληνες δεν προτιμούσαν τα κούμαρα σαν φρούτα. Ο Ιπποκράτης τα χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση της θρομβοφλεβίτιδας. Στην Ευρώπη έφτιαχναν κρασί, κονιάκ και ένα ηδύποτο γνωστό ως κουμαρόκρεμα (crème d’ arbouse) που διευκόλυνε την πέψη.

Οι Ρωμαίοι είχαν την κουμαριά ως σύμβολο της Αρτέμιδας. Η θεά κρατούσε μακριά τις κακές νεράιδες και θεράπευε τα άρρωστα παιδιά, με το ραβδί της από κουμαριά. Στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια του αγώνα για ανεξαρτησία (1848-1870), είχαν ως σύμβολό τους την κουμαριά. Επίσης, μια κουμαριά και μια αρκούδα αποτελούν το σύμβολο της πόλης της Μαδρίτης.

Ο Βοτανικός Κήπος Ζέλιος Γη αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία του μέχρι τις 30/3/2020. Ενημέρωση: 18/03/2020...
Δευτέρα - ΤετάρτηΚλειστά
Πέμπτη - Κυριακή09:00 - 17:00

Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2018 Ζέλιος Γη - Βοτανικός Κήπος