Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Koelreuteria paniculata

Γένος: Koelreuteria

Οικογένεια: Sapindaceae
Συχνές ονομασίες: golden rain tree / Κοιλρευτέρια η ανθηλοφόρος, κερλετέρια, κερλετόρια, κελρεουτέρια,  χρυσή βροχή.

Ανθεκτικό, καλλωπιστικό, φυλλοβόλο δέντρο με κίτρινα άνθη σε φόβες στις αρχές του καλοκαιριού που δίνουν τη θέση τους σε διογκωμένες, κωδωνοειδείς κάψες σαν φανάρια, που περιέχουν τους σπόρους του.

Στην εντυπωσιακή, κατακίτρινη, επάκρια, κρεμοκλαδή ανθοφορία του οφείλεται κι η κοινή ονομασία του χρυσή βροχή. Στην Κίνα από όπου κατάγεται το φυτό, τα φύλλα και τα λουλούδια του χρησιμοποιούνται ως φυσικές βαφές μαύρου και κίτρινου χρώματος αντίστοιχα, οι σπόροι του ως χάντρες. Το φυτό χρησιμοποιήθηκε, επίσης, στη λαϊκή, παραδοσιακή φαρμακευτική για οφθαλμολογικές παθήσεις. Στην Κίνα παραδοσιακά φυτεύονταν σε ταφικά μνημεία, αποτελώντας ένα από τα πέντε είδη φυτών που είχαν αυτή την ιδιότητα και χρήση.

Δεν παρουσιάζει εδαφικές απαιτήσεις αλλά προτιμάει τα υγρά εδάφη με καλή αποστράγγιση και τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης. Είναι ανθεκτικό στη ξηρασία και την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ πρόσφατες μελέτες υπέδειξαν ότι παρουσιάζει την ιδιότητα να καθαρίζει το υπέδαφος από βαρέα μέταλλα συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική αποκατάσταση παλαιών λατομείων και μεταλλείων.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.