Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Cedrus libani subsp. atlantica

Γένος: Cedrus

Οικογένεια: Pinaceae
Συχνές ονομασίες: Atlas cedar / Κέδρος Λιβάνου.

Μεσογειακό είδος κέδρου με γρήγορη ανάπτυξη, που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 25 μέτρα, αποτελούμενο από οριζόντια κλαδιά. Ο κορμός του είναι γκρι και λείος, ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο τραχύς καθώς ωριμάζει το δέντρο και ξεφλουδίζει σε μικρές πλάκες, αποκαλύπτοντας τον κοκκινοκαφέ, εσωτερικό φλοιό. Τα κλαδιά του είναι οριζόντια, αρκετά χαλαρά κι ανοιχτά σε αποχρώσεις του γκρι, αποτελούμενα από βελόνες, μήκους 2 – 2,5 εκ., οι οποίες αναπτύσσονται σε δεσμίδες των 20 – 40.

Όρθιοι κώνοι εμφανίζονται το φθινόπωρο. Οι νέοι κώνοι είναι πράσινοι, αλλά μετατρέπονται σε μωβ καφέ σε καφέ αργότερα. Αυτός ο κέδρος απαιτεί άφθονο ήλιο και είναι πολύ ανεκτικός στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Φυσικά απαντάται σε ξηρές, ασβεστολιθικές πλαγιές στα βουνά Άτλας της βορειοδυτικής Αφρικής.

Στο θεματικό Κήπο των Αγγέλων θα βρείτε κέδρο Λιβάνου, που συμβολίζει μαζί με το κυπαρίσσι Λιβάνου και τη χαλέπιο πεύκη την αρετή της εγκράτειας.

Ο κέδρος είναι γνωστός από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν ο καρπός του – κεδρίς ως αναλγητικό μετά τον τοκετό και κατά της μητροραγίας. Το φυτό παρουσιάζει αντισηπτικές κι αποχρεμπτικές ιδιότητες.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.