Γιακαράντα - Jakaranda mimosifolia 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος:Jakaranda mimosifolia

Γένος: Jakaranda

Οικογένεια: Bignoniaceae
Συχνές ονομασίες: jacaranda, blue jacaranda, black poui, exam tree, fern tree / Ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος, γιακαράντα.

Δημοφιλές κι αγαπητό, ανθοφόρο, καλλωπιστικό, φυλλοβόλο δέντρο, που το ύψος του μπορεί να ξεπεράσει τα 15μ. Φέρει  πτερωτό φύλλωμα όμοιο με αυτό της φτέρης κι όμορφα άνθη σε έντονο μωβ χρώμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στη συνέχεια καρποφορεί με πλακέ σχήματος και καφέ χρώματος καρπούς.

Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό κλίμα και σε ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης , σε εδάφη με πολύ καλή αποστράγγιση.

Το φυτό παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε από τη λαϊκή, παραδοσιακή ιατρική κυρίως ως αντιβιοτικό αλλά χρησιμοποιείται κι από τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία στην αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων.

Το φυτό συνδέεται με το άγχος των μαθητών και των σπουδαστών πριν από τις εξετάσεις. Συγκεκριμένα στο Κουίνσλαντ (Queensland) της Αυστραλίας με την έκφραση “purple panic” (μωβ πανικός) περιγράφεται η αγχώδης φάση πριν από την εξεταστική περίοδο, η οποία συμπίπτει χρονικά με την μωβ ανθοφορία του δέντρου της γιακαράντας, δηλαδή κατά τα τέλη της άνοιξης – αρχές καλοκαιριού.  Στο Πανεπιστήμιο της Πρετόρια (περιοχή της Νοτ. Αφρικής με μεγάλο αριθμό δέντρων γιακαράντας) επικρατεί ο μύθος ότι αν ένα λουλούδι γιακαράντας τύχει να πέσει επάνω στο κεφάλι ενός σπουδαστή, τότε είναι “βέβαιο” ότι ο συγκεκριμένος σπουδαστής θα περάσει όλα του τα μαθήματα.

Στην Αυστραλία, επίσης, συνδέεται και με τον ερχομό της εορτής των Χριστουγέννων.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.