Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Aesculus hippocastanum

Γένος: Aesculus

Οικογένεια: Hippocastanaceae
Συχνές ονομασίες: Horsechestnut, horse chestnut  / Αουκούμπα.

Φυλλοβόλο, καλλωπιτικό, ταχείας ανάπτυξης δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 30 μέτρα. Παρουσιάζει αυξημένη ανθεκτικότητα στον παγετό, στους ισχυρούς ανέμους και στις υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ανθοφορεί κατά τα μέσα άνοιξης με λευκά άνθη, τα οποία δίνουν τη θέση τους στους καρπούς του φυτού.

Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, προτιμάει τα εδάφη με καλή στράγγιση σε ημισκιερές και προσήλιες θέσεις.

Ο καβουρδισμένος καρπός του φυτού χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του καφέ, χρήζει ιδιαίτερης, όμως, προσοχής καθώς είναι πλούσιος σε σαπωνίνες και κατά συνέπεια τοξικός. Οι σαπωνίνες πρέπει να αφαιρεθούν πριν καταναλωθεί.  Από τον καρπό παρασκευάζεται και χυλός, ο οποίος καταναλώνεται ως τροφή.

Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιήθηκαν από τη λαϊκή – παραδοσιακή ιατρική για φλεβικές, κυρίως, παθήσεις, καθώς και για τις στυπτικές, αναλγητικές, διουρητικές, τονωτικές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Από το φυτό παρασκευάζονται σκευάσματα για εξωτερική εφαρμογή (επάλειψη) κατά των κιρσών, της φλεβίτιδας, των αιμορροΐδων, των ρευματισμών κ.ά. αλλά και σκευάσματα για εσωτερική χρήση.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.