Γκίνγκο μπιλόμπα - Ginkgo biloba 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Ginkgo biloba

Γένος: Ginkgo

Οικογένεια: Ginkgoaceae
Συχνές ονομασίες: Ginkgo biloba, maidenhair tree, duck foot tree / Γκίνγκο μπιλόμπα, σαλιβουρία, τζίνγκο μπιλόμπα, γκίγκο μπιλόμπα, γκίνκο μπιλόμπα.

Ψηλό δέντρο με χαρακτηριστικά μεγάλα και πλατιά φύλλα σε σχήμα βεντάλιας (ή πεταλούδας κατά άλλους) με εξαιρετικά μακρύ μίσχο. Το χρώμα των φύλλων του είναι πράσινο που μεταβάλλεται σε χρυσοκίτρινο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Σε απότομη μεταβολή – πτώση της θερμοκρασίας το δέντρο είναι δυνατόν να ρίξει όλα του τα φύλλα μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Τα θηλυκά δέντρα παράγουν καρπούς στα τέλη του φθινοπώρου, οι οποίοι μυρίζουν άσχημα αν μείνουν και σαπίσουν στο έδαφος. Όταν όμως η μυρωδιά φύγει, οι υπολειπόμενοι καρποί μοιάζουν σαν φιστίκι κι αποτελούν ελκυστική και θρεπτική τροφή για τα ζώα, όπως οι σκίουροι. Η δυσάρεστη οσμή που αναδύουν οι σαπισμένοι καρποί είναι ένας από τους βασικούς λόγους που στην κηποτεχνία και στην αρχιτεκτονική τοπίου χρησιμοποιούνται κυρίως αρσενικά δέντρα.

Αποτελεί ιδιαίτερα εύκολο κι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό στις καιρικές συνθήκες καθώς και στην αλατότητα, μπορεί να φυτευτεί κάλλιστα σε παραθαλάσσιους κήπους. Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, κι ακόμη κι οι απαιτήσεις του σε νερό είναι μέτριες. Έχει ιδιαίτερα μεγάλο προσδόκιμο ζωής με ορισμένα δέντρα στην Κίνα να είναι άνω των 2.500 ετών. Το δέντρο βαπτίστηκε Ginkgo Biloba από τον Κ. Λινναίο το 1771 και μεταφράζεται ως ασημένιο φτερό με δύο λοβούς, από την περιγραφή των φύλλων του.

Το Γκίνγκο μπιλόμπα είναι ένα από τα παλαιότερα είδη δένδρων, αν όχι  το παλαιότερο δέντρο που μπορεί να συναντήσει κάποιος παγκοσμίως. Μπορεί να εξαφανίστηκε από την Αμερική κι από την Ευρώπη πριν από 7 κι από 3 εκατομμύρια χρόνια αντίστοιχα, όμως απολιθώματα του δέντρου πιστοποιούν την ύπαρξη του πριν από πάνω από 150 εκατομμύρια χρόνια! Συνεπώς, το δέντρο αυτό συνυπήρχε με τους δεινοσαύρους! Για το λόγο αυτό συχνά αναφέρεται κι ως «ζωντανό απολίθωμα», καθώς συνέχισε να επιβιώνει στο πέρασμα των εκατομμυρίων ετών κι επέζησε όλων των εναλλαγών παγετωδών και θερμών περιόδων του πλανήτη. Επέζησε ακόμα και κατά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα καθώς 6 δέντρα Γκίνγκο μπιλόμπα επέζησαν της εν λόγω πυρηνικής καταστροφής.

Σήμερα, το δέντρο χρησιμοποιείται από τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία αποδίδοντας του φημισμένες και πολυδιαφημισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι ιατρικές χρήσεις σε Ανατολή και Δύση προσανατολίζονται σε διαφορετική κατεύθυνση και χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέρη του φυτού. Περισσότερες μελέτες έχουν γίνει στο δυτικό κόσμο για τα φύλλα του φυτού με διφορούμενα αποτελέσματα. Το δέντρο παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και τερπενοειδή, ενώ πιθανώς να το ακούσετε να το αποκαλούν κι ως  «το βότανο της μνήμης ή του Alzheimer».

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.