Ευκάλυπτος Γκούνι - Eucalyptus gunii 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Eucalyptus gunii Hook f.

Γένος: Eucalyptus

Οικογένεια: Myrtaceae / Μυρτίδες
Συχνές ονομασίες: Cider gum, apple eucalyptus, cider tree, swamp gum tree / Ευκάλυπτος του Γκανν, ευκάλυπτος γκούν(ν)ι, πλαγιόκλαδος ευκάλυπτος, ευκάλυπτος – μηλίτης.

Ανθοφόρο, ανθεκτικό, ταχείας ανάπτυξης, αειθαλές δέντρο ή ψηλός θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 25 μέτρα. Φέρει στρογγυλά, πρασινογάλανα έως αργυρόχρωμα φύλλα σε νεαρή ηλικία, τα οποία γίνονται λογχοειδή και βαθυπράσινα καθώς ωριμάζει.

Το φυτό είναι ενδημικό της Τασμανίας.  Παράγει τα πρώτα χρόνια στρογγυλά φύλλα με ιδιαίτερο χρωματισμό, πρασινογάλανο έως αργυρόλευκο. Αφού ωριμάσει τα φύλλα του γίνονται λογχοειδή, βαθυπράσινα ή πρασινογάλανα.  Ανθοφορεί με λευκές τριάδες λουλουδιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Από το φυτό παράγεται γλυκός χυμός, όμοιος με το σιρόπι σφενδάμου, ο οποίος αφού  ζυμωθεί δίνει ένα υγρό που μοιάζει με τον μηλίτη μήλων. Το φύλλωμα του είναι γλυκό και προτιμάται ιδιαιτέρως από τα ζώα.

Τα φύλλα του είναι αρωματικά κι εκπέμπουν αιθέρια έλαια όταν πτυχωθούν ή καούν, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Μικρά φυτά διακοσμούν μπάνια, τα οποία με τους υδρατμούς εκπέμπουν τα έλαια τους.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.