Ερυθρίνη - Erythrina crista-galli 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Erythrina crista-galli

Γένος: Erythrina

Οικογένεια: Fabaceae (Leguminosae) / Κυαμοειδή (Χεδρωπά)
Συχνές ονομασίες: cockspur coraltree, cry baby tree, coral tree, crying baby, Peruvian national flower, ceibo, seibo, bucare / Ερυθρίνη, κοραλλόδεντρο, παπαγαλάκι, λειρί του κόκορα.

Μικρό, ανθοφόρο, φυλλοβόλο, αγκαθωτό δέντρο με πράσινα, σύνθετα φύλλα, αποτελούμενα από τρία ωοειδή και οξύληκτα φυλλάρια το καθένα. Ανθοφορεί από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου με εντυπωσιακά, επάκρια κόκκινα άνθη, σε βοτρυώδεις ταξιανθίες, που στη συνέχεια μετατρέπονται σε καρπό σαν καρπός οσπρίων, που περικλείει τους σπόρους. Προτιμά τις ηλιόλουστες και προστατευμένες από τους ισχυρούς ανέμου θέσεις φύτευσης, κατά την περίοδο της ανθοφορίας της απαιτεί τακτικά ποτίσματα και λίπανση, ενώ δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις.

Ενδημικό στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Το λουλούδι του δέντρου αποτελεί το εθνικό λουλούδι της Αργεντινής και της Ουρουγουάης και ολόκληρο το δέντρο αποτελεί το επίσημο δέντρο του Λος Αντζελες της Καλιφόρνια, όπου αναφέρεται απλά ως “the coral tree”. Η επιστημονιή ονομασία του φυτού Erythrina προέρχεται από την ελληνική λέξη ερυθρό (κόκκινο) λόγω του χρώματος των λουλουδιών του και το όνομα crista-galli σημαίνει  λειρί του κόκορα.

Οι σπόροι από μερικά είδη του γένους Erythrina παρουσιάζουν φαρμακευτικές ιδιότητες κι υπάρχουν αναφορές ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους ιθαγενείς του Αμαζονίου, ενώ άλλα αναφέρονται δηλητηριώδη. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται, επίσης,  για την κατασκευή κοσμημάτων ως χάντρες.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.