Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Abies cephalonica, Abies alba, Abies balsamea

Γένος: Abies

Οικογένεια: Pinaceae / πευκοειδή
Συχνές ονομασίες: fir tree / ελάτη, έλατο.

Το γένος της ελάτης περιλαμβάνει περίπου 50 είδη αειθαλών κωνοφόρων πευκοειδών δέντρων, τα οποία ανάλογα το είδος φτάνουν σε ύψος τα 80μ. 

Στην Ελλάδα συναντώνται κυρίως η κεφαλληνιακή ελάτη – Abies cephalonica κι η λευκή – Abies alba.

  • Η Κεφαλληνιακή ελάτη συναντάται κυρίως στα ορεινά  της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της δυτικής Θεσσαλίας. Ονομάστηκε κεφαλληνιακή καθώς στο νησί της Κεφαλλονιάς διατηρείται αμιγές το είδος. Η διάκριση της κι η ονομασία της  έγινε από τον αγγλικής καταγωγής βοτανολόγο  J.W. Loudon. Ως είδος προτιμάται και φυτεύεται ως καλλωπιστικό σε δεντροστοιχίες σε πάρκα.

Στη ρητίνη της αποδίδονται φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε από τη λαϊκή – παραδοσιακή ιατρική. Το ξύλο του κορμού της παρουσιάζει υψηλή ανθεκτικότητα, ιδιότητα η οποία εκμεταλλεύτηκε και χρησιμοποιήθηκε η ξυλεία ελάτης σε οικοδομικές και ναυπηγικές κατασκευές.

  • Η λευκή ελάτη με το χαρακτηριστικό λευκογκρί χρώμα κορμού της ξεπερνάει συνήθως σε ύψος τα 30μ. και φέρει αραιές, μικρές, σκουροπράσινου χρώματος βελόνες. Στην κορυφή του δέντρου συνήθως κάμπτονται προς τα πάνω.
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.