Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Cydonia oblonga Mill.

Γένος: Cydonia

Οικογένεια: Rosaceae / Ροδίδες
Συχνές ονομασίες: quince, membrillo, menbrillo / Κυδωνέα η προμήκης, κυδωνιά γίγας, κυδωνιά.

Οπωροφόρο, φυλλοβόλο δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 8μ. Έχει σκούρο γκρι έως μαύρο χρώμα φλοιού, μεγάλα, δερματώδη, χνουδωτά φύλλα σε έντονο πράσινο χρώμα και μεγάλα, λευκοροζ άνθη. Καρποφορεί μετά το 4ο έτος ζωής του τους εδώδιμους καρπούς του, τα κυδώνια, που στην όψη θυμίζουν μεγάλα, κιτρινωπά αχλάδια. 

Χρησιμοποιούνται οι καρποί του στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, το ξύλο στην τορνευτκή και τα φύλλα παρουσιάζουν θεραπευτικές ιδιότητες και καταναλώνονται υπό τη μορφή αφεψήματος.

Η κυδωνιά προτιμάει τα υγρά εδάφη με καλή αποστράγγιση και συναντάται ως αυτοφυές σε περιοχές της Μεσογείου. Η καταγωγή του φυτού είναι από τον Καύκασο ή το Ιράν.

Το δέντρο είναι γνωστό από την αρχαιότητα, μάλιστα το όνομα της αντλείται από την περιοχή Κυδωνία του νομού Χανίων, όπου κατά την αρχαιότητα φύονταν τα καλύτερα κυδώνια. Κυδώνια έχουν βρεθεί χαραγμένα σε αρχαία νομίσματα στο νησί της Μήλου. Πιθανώς το χρυσό μήλο της έριδος που προσέφερε ο Πάρις στη θεά Αφροδίτη να ήταν κυδώνι, για το λόγο αυτό ονομάζεται και «Μήλο της Αφροδίτης». Στην αρχαία Αθήνα ο Σόλωνας, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, είχε θεσπίσει διάταγμα κατά το οποίο οι  νεόνυμφοι θα έπρεπε να συμφάγουν ένα κυδώνι.