Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Brachychiton populneus

Γένος: Brachychiton

Οικογένεια: Malvaceae / Μαλαχοειδή
Συχνές ονομασίες: Brachychiton, bottle tree, Kurrajong  / Βραχυχίτων, βραχυχίτωνας.

Αειθαλές, καλλωπιστικό, ταχείας ανάπτυξης δένδρο με γυαλιστερά, λογχοειδή φύλλα και καταγωγή από την Αυστραλία. Ανθοφορεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης – καλοκαιριού με μικρά, όμορφα,  κιτρινωπά – κοκκινωπά, συνήθως, άνθη που δίνουν τη θέση τους σε κάψες με σπόρους, που μοιάζουν σαν αποξηραμένες.

Προτιμάει τις προσήλιες θέσεις φύτευσης και τα γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Η μόνη ιδιαιτερότητα του ως προς τη θέση φύτευσης του είναι ότι θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από κτίρια – τοίχους – ανθρώπινες κατασκευές λόγω του εκτεταμένου ριζικού συστήματος που έχει, το οποίο πιθανότατα να προκαλέσει ζημιές.

Το δέντρο λέγεται bottle tree, δηλαδή δέντρο μπουκάλι καθώς αν ανοίξει κάποιος μια τρύπα στον κορμό του και το πιέσει  τριγύρω μπορεί να αντλήσει νερό. Καθώς το δέντρο αποθηκεύει το νερό των αντλήσεων του για να το “χρησιμοποιήσει” σε περιόδους ξηρασίας αλλά κι ως αυτοπροστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό, δηλαδή, δέντρο, όχι μόνο στη ξηρασία και τη φωτιά που ήδη προαναφέρθηκαν αλλά και στον παγετό, τις ασθένειες, τα ζιζάνια ακόμη και την ατμοσφαιρική ρύπανση, λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στα πάρκα των αστικών κέντρων. Δεν παρουσιάζει όμως ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στην αλατότητα.

 

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.