Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Persea americana var. guatemalensis “Fuerte”

Γένος: Persea americana

Οικογένεια: Lauraceae
Συχνές ονομασίες: Avocado tree, Guatemalteca / Αβοκάντο Γουατεμάλας.

Καρποφόρο, αειθαλές, τροπικό δέντρο με καταγωγή από τη Λατ. Αμερική. Αποτελείται από πολλούς βλαστούς με ωοειδή – ελλειπτικά, γυαλιστερά φύλλα κι ανθοφορεί με μικρά, υπό-κιτρινοπράσινα άνθη σε πολυάριθμες, επάκριες ταξιανθίες κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Στη συνέχεια καρποφορεί με πράσινους, εδώδιμους καρπούς ωοειδούς σχήματος, τα γνωστά σε όλους αβοκάντο. Το αβοκάντο αποτελεί υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμο και συγκαταλάγεται στις υπερτροφές. Η βουτυρώδης σάρκα του είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά κι επίσης περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα κι ιχνοστοιχεία από όλα τα ευρείας κατανάλωσης φρούτα. Αντιθέτως, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα τοξικό κι επιβλαβές σε διάφορα ζώα, όπως τα πτηνά, τα ερπετά και τα κουνέλια, στα οποία προκαλούνται καρδιακές αρρυθμίες έως και θάνατος.

Πέραν της παραγωγής του για χρήση ως εδώδιμο φρούτο χρησιμοποιείται κι από την κοσμετολογία για την παρασκευή καλλυντικών από το έλαιο τους.

Το φυτό ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, απάνεμες και προστατευμένες από τον παγετό θέσεις φύτευσης και προτιμάει τα γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση κι απαιτεί αρδεύσεις με καλής ποιότητας νερό.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορες ποικιλίες αβοκάντο, όπως αβοκάντο Γουατεμάλας – Φουέρτε Persea americana var. guatemalensis “Fuerte”, Reed και Hass.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.