Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Prunus dulcis subg. Amygdalus

Γένος: Prunus

Οικογένεια: Rosaceae / Ροδίδες
Συχνές ονομασίες: almond tree, almond / αμυγδαλιά.

Φυλλοβόλο δέντρο με οδοντωτά φύλλα. Τα νεαρά κλαδιά είναι πράσινου χρώματος, που χρωματίζονται μώβ κατά την έκθεση τους στον ήλιο, ενώ από το δεύτερο κιόλας έτος γίνονται γκρι. Τα ανοιχτά ροζ λουλούδια της αμυγδαλιάς σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης και βγαίνουν πάνω στα κλαδιά του δέντρου πριν από τα φύλλα του.

Ιθαγενές δέντρο στο Ιράν και στις γύρω χώρες καθώς και στην Κεντρική Ασία. Μεταδόθηκε από τους ανθρώπους στην αρχαιότητα κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου στη βόρεια Αφρική. Οι αμυγδαλιές ήταν ένα από τα πρώτα οικόσιτα οπωροφόρα δένδρα. Τα αμύγδαλα εμφανίζονται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000-2000 π.Χ.) όπως υποδεικνύει η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ιορδανία (Νumeria), ή ίσως και νωρίτερα. Αμύγδαλο, επίσης, βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο (περ. 1325 π.Χ.).

Το αμύγδαλο καταναλώνεται ως ξηρός καρπός, ενώ αποτελεί επίσης συστατικό διαφόρων πιάτων. Τα αμύγδαλα είναι διαθέσιμα σε πολλές μορφές, όπως ολόκληρα, κομμένα σε φέτες ακόμη κι ως αλεύρι. Τα αμύγδαλα παράγουν αμυγδαλέλαιο και μπορούν επίσης να μετατραπούν σε βούτυρο αμυγδάλου ή γάλα αμυγδάλου. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.