Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Albizia julibrissin Durazz.

Γένος: Albizia

Οικογένεια: Fabaceae (Leguminosae) / Κυαμοειδή (Χεδρωπά)

Συχνές ονομασίες: mimosa, mimosa tree, silktree, silktree albizia, pink siris,varay cotton, siris, acacia di Costantinopoli, accia de constantipla, Albero dellaseta persiano, Lenkoran acacia, Nemunoki, night sleeper, Persian silk tree, sleeping tree, weeping mimosa, bastard tamarind,nemurinoki, shabkhosb, powderpuff tree, Persian acacia, Feuilleea julibrissin, Mimosa julibrissin, Sericandra julibrissin / Αλβιζία η ροδομέταξος, ακακία Κωνσταντινουπόλεως, κωνσταντινοπολίτικη ακακία, αλβιζία, αλβίζια, ακακία η ροδομέταξη, γκιουλμπρισίμ, αλβιζία η γιουλιβρισίμη, γιουλιβρισίμ .

Φυλλοβόλο, καλλωπιστικό δέντρο με γρήγορη ανάπτυξη και με ιδιαίτερο φύλλωμα, ευαίσθητο στο άγγιγμα και στην έλλειψη φωτός, καθώς τα διπτεροειδή φυλλάρια του διπλώνουν υπό αυτές τις συνθήκες. Ο φλοιός του αποκτά κατακόρυφες ραβδώσεις καθώς το δέντρο ωριμάζει. Η εντυπωσιακή ανθοφορία του μοιάζει σαν μια ινώδης, μεταξωτή βεντάλια που είναι λευκοκίτρινη στο κάτω μέρος και ρόδινη στις άκρες. Ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης και παραμένει ανθισμένο έως και τις αρχές του φθινοπώρου. Μετά το τέλος της ανθοφορίας του φέρει πεπλατυσμένους και στενόμακρους καρπούς, που μοιάζουν με αποξηραμένα φασολάκια. Θεωρείται εύκολο φυτό, τόσο λόγω της γρήγορης ανάπτυξής του όσο και λόγω των χαμηλών απαιτήσεων του.

Η καταγωγή του δέντρου είναι από το Ιράν μέχρι την Ιαπωνία. Το φυτό αποκαλείται στα ελληνικά ακακία ή και μιμόζα, παρότι δεν ανήκει σε αυτά τα γένη αλλά στο γένος αλβιζία, το οποίο προέκυψε από το όνομα ενός Ιταλού ευγενή, (Filippo degli Albizzi), ο οποίος θεωρείται ότι το έφερε στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Αποκαλείται, επίσης, γιουλιμπρισίμ, ονομασία με προέλευση από την περσική γλώσσα, στην οποία  “γκουλ-ι αμπρισάμ”  σημαίνει μεταξένιο λουλούδι.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.