Ποιά λουλούδια να προτιμήσετε εάν υποφέρετε από αλλεργική ρινίτιδα; 1
Είστε λάτρης των κήπων και των λουλουδιών, αλλά υποφέρετε από αλλεργίες και κυρίως από αλλεργική ρινίτιδα και φτερνίζεστε μόλις τα αντικρύσετε; Φυτέψτε τα κατάλληλα λουλούδια κι απαλλαγείτε από το ενοχλητικό φτέρνισμα αυτό το καλοκαίρι!

Φυσικά κι αναφερόμαστε σε ανθοφόρα φυτά, πανέμορφα και με πολύχρωμα άνθη, κι όχι σε απλά φυλλώδη που οι περισσότεροι συστήνουν όταν αναφερθείτε σε συμπτώματα αλλεργίας.

Οι αλλεργίες είναι κυριολεκτικά ενοχλητικές. Για κάποιον που υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα ένας, κατά άλλους, γαλήνιος, παραδεισένιος, εξωτερικός χώρος μπορεί να αποτελέσει μια προσωπική κόλαση. Κι αν αναλογιστούμε ότι 1 στους 4 περίπου Ευρωπαίους παρουσιάζει συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη τι επιλογές λουλουδιών θα πρέπει να κάνουμε για τον κήπο, την αυλή ή το μπαλκόνι μας για να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας ή/και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Βεβαίως κι υπάρχουν επιλογές λουλουδιών για όλους – το κόλπο είναι να φυτέψουμε τα σωστά φυτά. Εδώ θα βρείτε έξι πολυαγαπημένα ανθοφόρα φυτά, φιλικά σε όσους υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα.

Φυσικά, θα πρέπει, επίσης, να λάβετε υπόψη παράγοντες όπως τις τοπικές κλιματικές συνθήκες και το χώρο σας για να ευδοκιμήσουν τα φυτά!

Σκυλάκια
Γνωστά κι ως αντίρρινα, τα σκυλάκια έχουν κλειστά, σφιχτά μπουμπούκια που περιορίζουν την απελευθέρωση της γύρης τους στο ελάχιστο.

Παιώνιες
Δημοφιλές καλοκαιρινό λουλούδι με μεγάλα άνθη. Αποτελούν μια καλή επιλογή για άτομα με αλλεργική ρινίτιδα καθώς επικονιάζονται από έντομα κι όχι από τον άνεμο.

Τριανταφυλλιές
Τα άτομα με αλλεργίες γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να μυρίζουν τα τριαντάφυλλα. Όμως, τα τριαντάφυλλα απελευθερώνουν πολύ μικρές ποσότητες γύρης στον αέρα. Άρα μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο χώρο σας, αρκεί να μην τα μυρίζετε! Εάν, μάλιστα, επιλέξτε κάποια από τις ποικιλίες με στενή ανάπτυξη θα έχετε ακόμη λιγότερη έκθεση στη γύρη.

Γλαδιόλες
Η γύρη της γλαδιόλας είναι παχιά και κολλώδης. Αυτό σημαίνει ότι επικονιάζονται από τις μέλισσες, χωρίς να μεταφέρεται η γύρη από τον άνεμο.

Αστραντίες
Ανθοφόρο φυτό με εντυπωσιακά άνθη, που μοιάζουν με μαργαρίτες αλλά δεν είναι. Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά φυτά σε κήπους εξοχικών σπιτιών κι ένα από τα φυτά με τα χαμηλότερα επίπεδα γύρης.

Ορτανσίες
Όπως πολλά από τα παραπάνω λουλούδια έτσι κι οι ορτανσίες βασίζονται στις μέλισσες για επικονίαση – πράγμα που σημαίνει ότι ο φυσικός σχεδιασμός τους αποθαρρύνει τη γύρη να παρασυρθεί από τον άνεμο κι άρα να μας κάνει να φτερνιζόμαστε.