Η ιστορία των βοτάνων 1
Πολλές φορές ακούμε ή κι οι ίδιοι, ακόμα, χρησιμοποιούμε τη λέξη βότανο, χωρίς καλά – καλά να μπορούμε να αναλογιστούμε την αξία τους αλλά και την ιστορία  που κουβαλούν. Δεν πρόκειται για υπερβολή όταν χαρακτηρίζονται ως το πραγματικό δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων είναι αναρίθμητες κι αυτές που μαγεύουν περισσότερο από όλα τον καθέναν από εμάς· φαρμακευτικές ιδιότητες πολύ-μελετημένες κατά το πέρασμα των αιώνων, καθώς τα διάφορα βότανα αποτελούσαν τη λύση για κάθε παθολογικό πρόβλημα για χιλιάδες χρόνια.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως τις καταγεγραμμένες ιατρικές χρήσεις των βοτάνων ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, με παλαιότερη αυτή των Σουμέριων σε σφηνοειδή γραφή περί τον 4ο π.Χ. αιώνα (οι Σουμέριοι ήταν ο αρχαιότερος πολιτισμός της Μεσοποταμίας κι ένας από τους αρχαιότερους παγκοσμίως).

Στην αρχαία Ελλάδα γίνονται αρκετές αναφορές στα φυτά ήδη από τον 8ο π.Χ. αιώνα στη «Θεογονία» του Ησίοδου, τον 6ο αι. π.Χ. στα Ορφικά αλλά κι από τον αρχαίο επικό ποιητή Όμηρο χρησιμοποιείται η λέξη βοτάνι και τα διαχωρίζει σε δηλητηριώδη, παυσίπονα και σε αυτά που προκαλούν αμνησία, γεγονός που αποδεικνύει ότι ήταν ήδη γνωστές οι ιδιότητες τους.

Η “επιστημονική” προσέγγιση ξεκίνησε  από το δάσκαλο της βοτανοθεραπείας Κένταυρο Χείρωνα – δάσκαλο του Θεού Ασκληπιού, και συνεχίστηκε από τον σπουδαιότερο ιατρό της αρχαιότητας Ιπποκράτη, τον Αριστοτέλη, ο οποίος ίδρυσε και τον πρώτο βοτανικό κήπο, το φίλο – συνεχιστή του Θεόφραστο, το φαρμακοποιό Γαληνό και το θεμελιωτή της φαρμακολογίας Διοσκουρίδη.

Η συμβολή τους στη σύγχρονη επιστήμη παγκοσμίως είναι τέτοια που όπως όλοι γνωρίζουμε ο Ιπποκράτης αποκαλείται διεθνώς ως ο πατέρας της Ιατρικής επιστήμης, μας διαφεύγει όμως, πιθανώς, ότι ο πατέρας της βοτανολογίας είναι ο Θεόφραστος και της της φαρμακευτικής επιστήμης ο Διοσκουρίδης.  Άξιο μνείας αποτελεί ότι στο έργο του Διοσκουρίδη ανέτρεχαν παγκοσμίως οι ασχολούμενοι με την φαρμακευτική επιστήμη έως και τον 16ο αιώνα!

Στον Κήπο μας θα γνωρίσετε και θα έρθετε σε άμεση επαφή με τα βότανα που οι παραπάνω αξιόλογοι Έλληνες προγόνοι μας ξεχώριζαν μέσα από την περιπλάνηση σας στους τέσσερις θεματικούς κήπους, αφιερωμένους στον καθέναν από αυτούς με τα βότανα που οι ίδιοι αναφέρουν στα κείμενα τους.