Η ιστορία του Halloween 1
 

Αν προσπαθήσουμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο… πολλούς αιώνες… θα δούμε ότι καθώς οι μέρες μίκραιναν κι οι νύχτες γινόντουσαν μεγαλύτερες και πιο ψυχρές, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για να ζωντανέψουν το σκοτάδι, και τι καλύτερο από το να διοργανώσεις ένα πάρτι ή φεστιβάλ;

Το Halloween ξεκίνησε ως ένα κέλτικο φεστιβάλ στην Ιρλανδία. Οι Κέλτες, που είχαν περιπλανηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία ήδη από το 800 π.Χ., αποίκησαν την Ιρλανδία το 500 π.Χ. Οι Κέλτες αναγνώριζαν μόνο δύο εποχές, τη ζεστασιά και το φως της καλοκαιρινής περιόδου και το κρύο και το σκοτάδι της χειμερινής περιόδου. Γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τους στα τέλη Οκτωβρίου με ένα φεστιβάλ για τη νέα σοδειά και την συγκομιδή, προσφέροντας κάποια από τα αγαθά τους στον Θεό τους Samhain – Θεός του Θανάτου και του Σκότους. Συχνά πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα συλλέγοντας τρόφιμα για να δωρίσουν στις θεότητες τους. Οι νεαροί Κέλτες ζητούσαν προσάναμμα το οποίο πήγαιναν στην κορυφή ενός λόφου για να ανάψουν μια φωτιά προς τιμήν του Σαμχάιν. Τα παραπάνω αποτελούν και την πιθανή απαρχή του έθιμου “Trick or Treat” – “Κέρασμα ή Πείραγμα”.

Οι Κέλτες πίστευαν ότι το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου το πέρασμα ανάμεσα σε αυτόν τον κόσμο και τον επόμενο ήταν πιο εύκολο, επιτρέποντας στα πνεύματα να το διασχίσουν. Οι φίλοι και οι συγγενείς τους που είχαν πεθάνει θα μπορούσαν να επιστρέψουν αυτή τη νύχτα – οι ψυχές τους κατοικούσαν σε ένα ζώο, συνήθως σε μια μαύρη γάτα. Πολλοί πίστευαν ότι όλες οι ψυχές των ανθρώπων που είχαν πεθάνει εκείνη τη χρονιά θα αναστηθούν και θα αναζητούσαν κάποιο πέρασμα διαφυγής από τον κάτω κόσμο.

Ο Θεός Samhain θα προσπαθούσε να μαζέψει τις ψυχές για να τις επιστρέψει στον κάτω κόσμο. Για να τον αποτρέψουν, άναβαν τις φωτιές. Οι οικογένειες άναβαν κεριά στα παράθυρά τους βοηθώντας τους νεκρούς να βρουν το δρόμο τους και κρατώντας τον Samhain μακριά. Αυτή τη νύχτα που οι ζωντανοί και οι νεκροί ήταν πιο κοντά, οι άνθρωποι φορούσαν περίτεχνα κοστούμια για να μεταμφιεστούν σε φαντάσματα, μάγισσες και διαβόλους. Το έκαναν αυτό για να προστατευτούν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περίπτωση που συναντούσαν πνεύματα και διαβόλους του άλλου κόσμου που θα μπορούσαν να παρασύρουν τους ζωντανούς.

Τον 1ο αιώνα, όταν οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στη Βρετανία, έφεραν μαζί τους τα έθιμά τους, αλλά ο εορτασμός της 31ης Οκτωβρίου δεν εξαφανίστηκε. Με τον καιρό οι Καθολικοί συνδύασαν τους εορτασμούς τους με το κέλτικο φεστιβάλ. Ο Πάπας δημιούργησε μια ημέρα για όλους τους Αγίους την επομένη αυτής της γιορτής, την 1η Νοεμβρίου. Το “Hallow” είναι μια παλιά αγγλική λέξη για το “Saint”, έτσι, η νύχτα πριν από την ημέρα των Αγίων Πάντων για τους Καθολικούς ήταν το “All Hallows Eve” – ​​η οποία με την πάροδο του χρόνου συντομεύτηκε σε Halloween.