Φυτά ... για το μπάνιο σας 1
Μπορεί να είναι σχετικά δύσκολο να βρει κάποιος φυτά κατάλληλα για τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού κι υψηλής υγρασίας που επικρατούν μέσα σε ένα μπάνιο, αλλά αξίζει τον κόπο να αναζητήσει κανείς φυτά ανθεκτικά στην υψηλή υγρασία που θα ευδοκιμήσουν και θα ομορφύνουν το χώρο του μπάνιου του.

Ψάχνουμε για φυτά τροπικής προέλευσης, όπως τα φυτά φιλόδεντρο και φίκος, που αγαπούν τη ζεστή και την υγρή ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν, όμως, φυτά που λατρεύουν το ατμόλουτρο όσο κι εσείς και μπορούν να ευδοκιμήσουν στο κλίμα… των ατμών του ντους σας;

Κι όμως, μερικά φυτά χρειάζονται μια ελαφριά ομίχλη για να παραμείνουν ενυδατωμένα. Για παράδειγμα, η φτέρη της Βοστώνης με το πλούσιο, θαμνώδες – φτερωτό φύλλωμα χρειάζεται τουλάχιστον 50% υγρασίας στην ατμόσφαιρα για να ευδοκιμήσει και να συντηρηθεί. Η αλοκάσια με τα μεγάλα, σκουροπράσινα φύλλα της λατρεύει, επίσης, τα υγρά κλίματα μπορεί να δώσει μια τροπική αύρα στο χώρο του μπάνιου σας. Τόσο η φτέρη Βοστώνης όσο και η αλοκάσια τείνουν να γέρνουν και να δείχνουν ξηρές ή να γίνονται καφέ οι άκρες των φύλλων τους όταν χρειάζονται περισσότερη υγρασία, οπότε το ατμόλουτρο σας θα είναι ιδανικό για αυτές.

Το βρύο είναι ένα ακόμη φυτό που αγαπά την υγρασία και θα ευδοκιμήσει στο μπάνιο σας. Τα βρυόφυτα δεν έχουν ρίζες ή σπόρους και συλλέγουν θρεπτικά συστατικά από τον αέρα. Δεδομένου ότι απαιτούν μια… ελαφριά ομίχλη για να αναπτυχθούν, το μπάνιο σας είναι το τέλειο περιβάλλον για αυτά.

Ποια είναι, όμως, τα καλύτερα λουλούδια για το μπάνιο σας;

Οι ορχιδέες, οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να διατηρηθούν ζωντανές, μπορεί να είναι κατάλληλες για το μπάνιο σας, καθώς προτιμούν τις υγρές συνθήκες. Το σπαθίφυλλο ή κρίνο της ειρήνης είναι ένα λουλούδι που αγαπά κι αυτό τα υγρά και ζεστά κλίματα. Εάν φροντίζεται καλά, τα λευκά λουλούδια που μοιάζουν με φύλλα ανθίζουν δύο φορές το χρόνο.

Ένα ισχυρότερο, ανθοφόρο φυτό που ανθίζει σχεδόν όλο το χρόνο είναι η βρομέλια. Τροπικό φυτό με έντονα φύλλα και πορτοκαλί χρώματος άνθος που ανθίζει για χρόνια και μπορεί να επιβιώσει σε έμμεσο ή τεχνητό φως, σε εξαιρετικό κρύο αλλά και στην ακραία ζέστη. Όπως όλα τα υπόλοιπα φυτά, που αναφέρθηκαν παραπάνω, λατρεύει το υγρό περιβάλλον. Επιπλέον, μπορεί να αναπτυχθούν χωρίς έδαφος, σε μίγματα, δηλαδή, φλοιού ή άνθρακα.

Ένα απροσδόκητο φυτό που μπορείτε να διατηρήσετε στο μπάνιο σας είναι μια καλλωπιστική ποικιλία πιπεριάς, θαμνώδης με πράσινα φύλλα, η οποία παράγει μοβ, κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες πιπεριές.

Κάθε ένα από αυτά τα φυτά μπορεί να ευδοκιμήσει στο μπάνιο σας αρκεί να υπάρχει φως. Τα περισσότερα φυτά απαιτούν έμμεσο ηλιακό φως, δηλαδή, αρκεί να έχετε παράθυρο μπάνιου, και μπορείτε να μετατρέψετε το μπάνιο σας σε τροπική ζούγκλα.