Δώστε τροπικό αέρα στο χώρο σας, προσθέτοντας φυτά κι αλλάξτε αμέσως διάθεση! 1
Η θερμοκρασία έχει σκαρφαλώσει στα ύψη κι ο νους σας τρέχει σε φανταστικές τροπικές αποδράσεις ενώ δουλεύετε στο γραφείο σας; Δεν είστε κι οι μόνοι!
Πριν την … ανώμαλη προσγείωση πως δεν μπορείτε να αποδράσετε από το γραφείο ή/και το σπίτι σας για μια βόλτα στη φύση… τι καλύτερο από το να περιβάλλετε τον εαυτό σας με λίγο ή και περισσότερο πράσινο μέσα στο χώρο σας.

Αν ψάχνετε για φυτά που όχι μόνο ταιριάζουν τέλεια στο χώρο σας αλλά κι επιβιώνουν ακόμη κι αν ξεχάσετε να τα ποτίσετε κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής ημέρας ή τα παραμελήσετε κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου Σαββατοκύριακου, οι επιλογές είναι άφθονες. Αν αναρωτιέστε πού θα χωρέσουν όλα αυτά κι ότι το γραφειάκι σας είναι πολύ μικρό, και πάλι υπάρχει λύση.
Για παράδειγμα, μίνι παχύφυτα, εύκολα στη φροντίδα κι αξιολάτρευτα, χωρούν ακόμα και μέσα σε μία κούπα καφέ, ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα. Οι λίθωπες είναι μια ξεχωριστή λύση. Πρόκειται για παχύφυτα που μοιάζουν με πέτρες, δεν μεγαλώνουν σε μέγεθος κι εσείς οι ίδιοι θα απορείτε κάθε φορά που θα τα βλέπετε αν είναι πέτρες ή φυτά. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι το μπαμπού – τα φυλλώδη ξύλινα στελέχη του είναι ανθεκτικά και διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη για να ταιριάζουν σε κάθε χώρο.

Εκτός από τα παχύφυτα, υπάρχουν κι άλλα αυτάρκη φυτά που θα μπορούσατε να επιλέξετε για να διακοσμήσετε το γραφείο σας. Τα αερόφυτα, για παράδειγμα, δεν απαιτούν καν έδαφος για να φυτευτούν. Λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από τα αιωρούμενα σωματίδια … βρωμιάς κι υγρασίας που υπάρχουν στον αέρα! Επιπλέον, λατρεύουν το φιλτραρισμένο κι έμμεσο ηλιακό φως, άρα εφόσον ο χώρος εργασίας σας έχει παράθυρα, δε χρειάζεστε τίποτα περισσότερο.

Μια ακόμη πιο ιδιαίτερη επιλογή είναι μια γυάλα ψαριών, η οποία στο επάνω μέρος της έχει μία γλάστρα για να τοποθετήσετε ένα αληθινό φυτό της αρεσκείας σας. Τέτοιου τύπου γυάλες θα βρείτε σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, και μπορείτε να την έχετε χωρίς ψάρια ή μπορείτε να προσθέσετε ένα ψαράκι – μονομάχο. Το νερό που περιέχει τα «απόβλητα» του ψαριού παρέχει στο φυτο τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται αυτό για την ανάπτυξή του. Ως αντάλλαγμα, τα φυτά δεσμεύουν την περίσσεια αζώτου, παρέχοντας καθαρό νερό, το οποίο επιστρέφει πίσω στη γυάλα.

Εάν τώρα, ο χώρος του γραφείου σας είναι μεγαλύτερος μπορείτε να δημιουργήσετε μία σύνθεση μικρότερων και μεγαλύτερων φυτών δίνοντας μια όμορφη οπτική ποικιλία. Τα μεγαλύτερα φυτά με πράσινο φύλλωμα αμέσως ανεβάζουν το επίπεδο του χώρου σας.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως είναι τα χλωρόφυτα, που είναι θαμνώδη με πράσινα κι άσπρα φύλλα, αγαπούν το έμμεσο ηλιακό φως και προτιμούν να στεγνώσει πλήρως το έδαφος τους πριν το επόμενο πότισμά τους. Το ίδιο ισχύει και για το φυτό πόθο ή κισσό του διαβόλου – τα φωτεινά πράσινα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς και ξεχειλίζουν από τη γλάστρα, δίνοντας στο χώρο εργασίας σας μια τροπική αίσθηση. Τέλος, το φυτό σανσιβιέρα ή φίδια ή… γλώσσα της πεθεράς αναπτύσσεται κατ ‘ευθείαν από τη γλάστρα με πράσινα και κίτρινα στελέχη, προσθέτοντας χρώμα κι ιδιαίτερο στυλ στο γραφείο σας.