Πώς να δημιουργήσετε έναν φυσικό φράχτη με δέντρα και θάμνους 1
Ο φράχτης αποτελεί τον κλασικό τρόπο για να επισημάνετε τα όρια της ιδιοκτησίας του σπιτιού σας, να παρέχετε ένα επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής σας ζωής και να αποτρέψετε στα παιδιά ή/και στα κατοικίδια σας να βγουν στο δρόμο. Εάν η τυπική όψη ενός φράχτη δεν είναι για εσάς, τότε τι θα λέγατε για δέντρα και θάμνους που προσφέρουν μια πιο φυσική επιλογή; Εάν έχετε ήδη έναν φράχτη, μπορείτε να προσθέσετε διακοσμητικά δέντρα ή θάμνους για επιπλέον πράσινο κι ιδιωτικότητα.

Πώς να φυτέψετε δέντρα για να δημιουργήσετε ένα φυσικό φράχτη
Τα μεγάλα δέντρα προσφέρουν μεγαλύτερη κάλυψη παρέχοντας υψηλή προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, συνήθως επιλέγονται αειθαλή δέντρα, παρέχοντας κάλυψη καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, απαιτούν πολύ λίγη συντήρηση και θα φτάσουν σε ύψος 6 έως 18 μέτρων όταν αναπτυχθούν πλήρως, ανάλογα με τον τύπο του δέντρου.

Η τούγια “Green Giant” και το δέντρο της ζωής – Arborvitae “American Pillar” είναι αειθαλή δέντρα που αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς κι ευδοκιμούν και στο άμεσο και στο έμμεσο ηλιακό φως. Μπορείτε να τα αγοράσετε σε χαμηλό ύψος και θα μεγαλώσουν τάχιστα. Έτσι, θα ξεκινήσετε με έναν φράχτη με χαμηλό ύψος και θα έχετε έναν πλήρη φράχτη απορρήτου σε δύο με τρία χρόνια. Για βέλτιστη προστασία της ιδιωτικής σας ζωής συνιστάται η φύτευση σε μοτίβο ζιγκ-ζαγκ σε απόσταση περίπου τεσσάρων μέτρων.
Ένα άλλο φυτό που μοιάζει με δέντρο, παρέχει ιδιωτικότητα και μεγαλώνει γρήγορα είναι το μπαμπού. Οι λεπτοί μίσχοι του ομαδοποιούνται, δημιουργώντας ένα «τοίχο» με φύλλα που προσφέρουν πλούσια κάλυψη. Το μπαμπού είναι ένα ανθεκτικό φυτό, που υπάρχει τόσο σε ζεστά όσο και σε κρύα κλίματα και αναπτύσσεται γρήγορα. Ένα τροπικό φυτό μπαμπού μπορεί να αναπτυχεί κι ένα μέτρο μέσα σε μία και μόνο ημέρα και συνολικά μπορεί να φτάσει τα 40 μέτρα ύψος. Είναι το τέλειο φυτό για να συνδυαστεί με έναν παραδοσιακό ξύλινο φράχτη, δίνοντας μια αίσθηση κήπου zen, παρέχοντας ιδιωτικότητα αλλά και την απαραίτητη ασφάλεια για τα κατοικίδια ζώα και τα μικρά παιδιά.

Πώς να φυτέψετε θάμνους για προστασία της ιδιωτικής ζωής
Οι θάμνοι είναι μια άλλη επιλογή φυσικού φράχτη που προσφέρει την ευελιξία της μερικής έως πλήρους κάλυψης της ιδιωτικής σας ζωής. Οι θάμνοι προσφέρουν μια διαφορετική εμφάνιση στον κήπο σας, έναντι των δένδρων, καθώς μπορούν να παράγουν λουλούδια ή καρπούς χαρίζοντας μια αίσθηση κήπου στην αυλή σας.

Το ίλεξ “Blue Princess” είναι ένας θάμνος που δημιουργεί αίσθηση απορρήτου φτάνοντας σε ύψος τα 4,5 μέτρα, αλλά με κλάδεμα μπορείτε να το κρατήσετε όσο χαμηλό το θέλετε. Ανάμεσα στα σκουροπράσινα φύλλα του φύονται μικρές συστάδες κόκκινων καρπών που δίνουν μια…χριστουγεννιάτικη διάθεση στον κήπο σας, χαρίζοντας χρώμα κι έμφαση στο φυσικό φράχτη σας. Είναι ανθεκτικά φυτά που επιβιώνουν σε οποιαδήποτε ζώνη φύτευσης και τα πηγαίνουν καλά και σε ζεστό και σε κρύο καιρό. Πρόκειται για ένα φυτό με αργή ανάπτυξη, οπότε να είστε προετοιμασμένοι ότι ο στόχος περί ιδιωτικότητας σας θα πάρει λίγο χρόνο παραπάνω.
Οι θάμνοι του γένους ευώνυμο (Euonymus) διατίθενται σε όλα τα είδη σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε την εμφάνιση του φράχτη σας. Το είδος euonymus alatus – λέγεται και “καμμένος θάμνος” – καθώς αποκτούν ένα φλογερό κόκκινο χρώμα τα φύλλα του κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Το πιο συνηθισμένο είδος ευώνυμου είναι το είδος euonymus “Emerald Gold” – λέγεται και χρυσός θάμνος, ο οποίος φέρει δερματώδη, γυαλιστερά κιτρινοπράσινα φύλλα που θα δημιουργήσουν έναν ιδιαίτερο, φωτεινό φράχτη ιδιωτικότητας για το χώρο σας, ξεφεύγοντας από το κοινότυπο πράσινο χρώμα. Το είδος αυτό αυξάνεται και σε ύψος και σε πλάτος φτάνοντας 3 μέτρα σε ύψος και ξεπερνώντας το 1,5 μέτρο σε πλάτος. Το σωστό κλάδεμα μπορεί να διαμορφώσει το θάμνο στο ύψος της επιλογής σας.