Φύση: Αντίδοτο για την ψυχική και σωματική μας υγεία 1

Η βόλτα στη φύση μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Τι δείχνουν οι έρευνες.

Ερευνητές έχουν παρατηρήσει ανησυχητική σχέση μεταξύ της ζωής στην πόλη και αυξημένων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος.

Ωστόσο, για όσους ζουν στις πόλεις, φαίνεται πως υπάρχει αντίδοτο: Η φύση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η φύση είναι μέρος της εξέλιξής μας και ότι έχουμε εκ γενετής σχέση μαζί της.

Πιστεύουν επίσης, ότι επειδή το αστικό περιβάλλον απαιτεί την προσοχή μας με διαφορετικούς τρόπους από τη φύση οι πόλεις μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά.

Έρευνες δείχνουν ότι η βόλτα στη φύση μπορεί να έχει πολλά οφέλη, ενώ αυξάνονται οι ακόλουθοι της οικοθεραπείας.

  • Η φύση μειώνει την κατάθλιψη και βελτιώνει τη διάθεση

Έρευνες δείχνουν ότι ο περίπατος στη φύση μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο με τρόπους που το να διασχίζουμε έναν πολυσύχναστο δρόμο δεν μπορεί. Φάνηκε ότι αυτή η απλή συνήθεια ενισχύει τη διάθεση και θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της κατάθλιψης.

Πράγματι, έρευνα ανακάλυψε ότι το 94% των ανθρώπων με ψυχική νόσο πίστευαν ότι ήταν πιο θετικοί όταν έρχονταν σε επαφή με τη φύση. Εκτιμάται επίσης ότι η φυσική δραστηριότητα, που συχνά αφορά εξωτερικούς χώρους, και η αύξηση της βιταμίνης D από τον ήλιο επίσης βοηθούν στη μείωση της κατάθλιψης και σε βελτίωση της διάθεσης.

  • Βελτιώνεται η δύναμη του εγκεφάλου

Έρευνες υποδεικνύουν ότι ο περίπατος στη φύση, ακόμα και το να την κοιτάμε από το παράθυρο, μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την ψυχική κόπωση. Επομένως, να βελτιώσει την επίδοση σε ορισμένα είδη νοητικών εργασιών. Υπάρχουν λιγότερα ερεθίσματα και πληροφορίες προς επεξεργασία όταν κάποιος απολαμβάνει τη φύση σε σχέση με το αστικό περιβάλλον.

  • Η φύση μειώνει το άγχος

Η φύση φαίνεται επίσης ότι έχει χαλαρωτική επίδραση, με έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον καρδιακό παλμό και άλλους σωματικούς δείκτες στρες, καθώς και να περιορίσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Επιπλέον, το άγχος και το αναμάσημα αρνητικών σκέψεων φαίνεται να μειώνονται με την έκθεση στη φύση.

  • Η φύση βοηθά την ευεξία και την ικανοποίηση από τη ζωή

Η ευεξία και η ικανοποίηση από τη ζωή φάνηκε πως βελτιώνονται μετά την έκθεση στη φύση, λόγω της σχεδόν πνευματικής σύνδεσης με αυτή. Όταν κάποιος βρίσκεται στη φύση, η σχέση με αυτήν δυναμώνει, παράγοντας αισθήματα ευεξίας που μπορούν να βοηθήσουν τη χαλάρωση του νου και να προκαλέσουν αίσθημα σκοπού. Η έκθεση στη φύση φάνηκε επίσης να αυξάνει πιο ενεργητικές συμπεριφορές σε φυσικό περιβάλλον, όπως η κηπουρική…

Συνεχίστε την ανάγνωση στο αρχικό δημοσίευμα

Πηγή: https://www.iatronet.gr/. Ψωμιάδου Ευη, υπεύθυνη ύλης.

 

Τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιευμένων άρθρων και σε ότι αναπαράγεται ή αναδημοσιεύεται μέσω του zeliosgi.gr ανήκουν στις πηγές και στους αρχικούς συντάκτες και δημιουργούς τους. Εφόσον κάποιο δημοσιευμένο άρθρο δεν έχει ως συντάκτη κάποιο μέλος της ομάδος του zeliosgi.gr θα αναφέρεται πάντα η πηγή με σύνδεσμο στο πρωτότυπο άρθρο. Το zeliosgi.gr δε φέρει ευθύνη για τυχόν ανακρίβειες των αναδημοσιευμένων άρθρων. Δεδομένου του πλήθους των δεδομένων και της ταχύτητας διάδοσης των πληροφοριών που προσφέρει το internet, είναι πιθανό να γίνει χρήση στις σελίδες του zeliosgi.gr περιεχομένου που ενδεχομένως να μην επιθυμεί ο αρχικός δημιουργός ή ιδιοκτήτης. Σε αυτή την περίπτωση δεσμευόμαστε να αποσύρουμε το εν λόγω περιεχόμενο άμεσα έπειτα από επικοινωνία μαζί μας.