Η άσκηση ακόμα και μέσα στο σπίτι βελτιώνει την ψυχολογία μας 1
«Κατά τη γνώμη μου σε αυτόν τον πανικό, το άγχος, το στρες, τον καταιγισμό πληροφοριών, του αρνητικού κλίματος παγκοσμίως, η ευεργετική επίδραση της άσκησης στην ψυχική υγεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση». Αυτά τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νικόλαος Κομούτος, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Αθλητικής Ψυχολογίας (International Society of Sport Psychology) και πρόεδρος της Eλληνικής Eταιρείας Ψυχολογίας της Άσκησης και του Αθλητισμού, αναφερόμενος στα οφέλη της άσκησης εν μέσω πανδημίας. Είναι σημαντικό όλοι, προσθέτει ο καθηγητής, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις των ειδικών όσο δύσκολο και αν είναι.

Αν για παράδειγμα έρθουν νέα μέτρα πιο αυστηρά μπορούμε να ασκούμαστε, σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις φορές την εβδομάδα. Και εξηγεί: «Το περπάτημα κυρίως για τα άτομα τρίτης ηλικίας είτε σε εξωτερικό χώρο στα όρια του σπιτιού, είτε σε διάδρομο στο σπίτι, ή η απασχόληση στον κήπο ή ακόμη και στο μπαλκόνι, το τρέξιμο για τους νεότερους ή οι ασκήσεις ενδυνάμωσης για τη διατήρηση του μυϊκού μας συστήματος μέσα στο σπίτι με τη χρήση του βάρους του σώματος τους, τα παιχνίδια με κίνηση με τη βοήθεια της μουσικής για τα μικρότερα παιδιά μέσα στο σπίτι είναι απλές μορφές άσκησης που μπορούν να κάνουν όλοι χωρίς να ακουμπήσουν κάποια μεταλλική επιφάνεια σε εξωτερικό χώρο. Κατά τη σωματική άσκηση απελευθερώνονται ενδορφίνες φυσικές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ενισχύουν τη διάθεση (υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που δρα η άσκηση στη βελτίωση της ψυχικής υγείας). Η βελτίωση της διάθεσης σταματά τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την άσκηση ενώ αισθανόμαστε κούραση παράλληλα αισθανόμαστε όμορφα».

Ειδική αναφορά ο κ. Κομούτος κάνει για τα παιδιά, τονίζοντας: «Στα παιδιά έχει βρεθεί ότι η άσκηση ενισχύει την προσοχή και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, η μείωση του άγχους και γενικά της γνωστικής λειτουργίας (IQ, μνήμη, λήψη αποφάσεων) αλλά και ο πιο ποιοτικός ύπνος είναι κάποιες από τις θετικές επιδράσεις της άσκησης στην ψυχική υγεία του ατόμου. ».

Συνεχίστε την ανάγνωση στο αρχικό δημοσίευμα

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ (Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων).

 

Τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιευμένων άρθρων και σε ότι αναπαράγεται ή αναδημοσιεύεται μέσω του zeliosgi.gr ανήκουν στις πηγές και στους αρχικούς συντάκτες και δημιουργούς τους. Εφόσον κάποιο δημοσιευμένο άρθρο δεν έχει ως συντάκτη κάποιο μέλος της ομάδος του zeliosgi.gr θα αναφέρεται πάντα η πηγή με σύνδεσμο στο πρωτότυπο άρθρο. Το zeliosgi.gr δε φέρει ευθύνη για τυχόν ανακρίβειες των αναδημοσιευμένων άρθρων. Δεδομένου του πλήθους των δεδομένων και της ταχύτητας διάδοσης των πληροφοριών που προσφέρει το internet, είναι πιθανό να γίνει χρήση στις σελίδες του zeliosgi.gr περιεχομένου που ενδεχομένως να μην επιθυμεί ο αρχικός δημιουργός ή ιδιοκτήτης. Σε αυτή την περίπτωση δεσμευόμαστε να αποσύρουμε το εν λόγω περιεχόμενο άμεσα έπειτα από επικοινωνία μαζί μας.