5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – World Environment Day 1
5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – World Environment Day (WED)

Κάθε χρόνο η 5η Ιουνίου είναι η ημέρα που τιμάται το περιβάλλον.

Το 1972, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών  την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Δύο χρόνια αργότερα, το 1974, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (WED) με θέμα «Μόνο μία Γη / Only One Earth». Κάθε χρόνο δίνεται κι ένα διαφορετικό θέμα, ως μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της ευαισθητοποίσης και κατανόησης των πολύπλευρων θεμάτων που άγονται από το περιβάλλον και της δράσης για την προστασία αυτού. Το θέμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος (2021) είναι η αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Μια λαϊκή ρήση αναφέρει ότι “ο χρόνος που ξοδεύεται ανάμεσα σε δέντρα και περιβάλλον, δεν είναι ποτέ χαμένος χρόνος”. Δεν είναι λίγες, εξάλλου, οι επιστημονικές έρευνες κι οι δημοσιεύσεις για τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία, σωματική και ψυχική, από την επαφή του ανθρώπου, κάθε ηλικίας, με το φυσικό μας περιβάλλον. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, ότι από το φαγητό που τρώμε, το νερό που πίνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε καθώς και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από την ίδια τη φύση κι όλα αποτελούν μέρος του περιβάλλοντος, είναι προφανές και σαφές ότι μόνο μέσα σε υγιή οικοσυστήματα μπορεί να υπάρξει ζωή. Μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, σταματώντας την καταστροφή της βιοποικιλότητας, αντισταθμίζοντας την κλιματική αλλαγή. Ας αναλογιστούμε όλοι σήμερα τον τρόπο με τον οποίο «καταναλώνουμε» το οικοσύστημα… το περιβάλλον κι ας δώσουμε μια αφορμή κι ένα έναυσμα στον εαυτό μας να αναλάβουμε δράση με σκοπό να οικοδομήσουμε ένα πιο πράσινο μέλλον. Η φύση και το περιβάλλον προσφέρει τόσα για εμάς, εμείς;

Για σκεφτείτε… κάθε χρόνο, τα θαλάσσια φυτά παράγουν περισσότερο από το ήμισυ του οξυγόνου της ατμόσφαιρας μας, ενώ ένα ώριμο δέντρο καθαρίζει τον αέρα μας, απορροφώντας 22 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, απελευθερώνοντας οξυγόνο ως αντάλλαγμα. Παρ ‘όλα αυτά, εμείς οι άνθρωποι, το πιο νοήμον ον επάνω στον πλανήτη μας κακομεταχειριζόμαστε και καταστρέφουμε ολοένα το περιβάλλον μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος για να κάνει τους ανθρώπους να γνωρίσουν και να αναλογιστούν τη σημασία του περιβάλλοντος στη ζωή μας.