22 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας – Happy International Biodiversity Day 1
22 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας – Happy International Biodiversity Day

Παγκόσμια ημέρα του πλούτου του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει, της τεράστιας ποικιλίας φυτών και ζώων.

Η 22η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 1993, μετά από απόφαση του ΟΗΕ ως ημέρα που τιμάται η βιοποικιλότητα, ως ημέρα ευαισθητοποίησης και κατανόησης της βαθύτατης συνεισφοράς της στη ζωή, καθώς είναι η ίδια η ζωή.

Ο άνθρωπος, ως μέρος του συνόλου φυσικού κόσμου, εξαρτάται άμεσα κι έμμεσα από αυτό. Ξεκινώντας από τα τρόφιμα, τα είδη ένδυσης, τα έπιπλα, τα φάρμακα κι άλλα πολλά, όπως γνωρίζουμε αλλά δεν κατανοούμε, ή αν θέλετε ξεχνάμε, παράγονται από πρώτες ύλες του φυσικού μας κόσμου. Είναι σαφές πως χωρίς το φυσικό κόσμο δεν υπάρχει ζωή. Ακόμη κι ο αέρας που αναπνέουμε φιλτράρεται από τα φυτά.

Ας διαφυλάξουμε αυτή την πολύτιμη κληρονομιά της βιοποικιλότητας για τις επόμενες γενιές, ας λειτουργήσουμε με ενσυναίσθηση απέναντι στο φυσικό κόσμο, σταματώντας τη συνεχή κι αλόγιστη υποβάθμιση και καταστροφή του. Για να γιορτάζουμε τη βιοποικιλότητα κάθε 22 Μαΐου αλλά και κάθε ημέρα.

Είμαστε όλοι μέρος της λύσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων – “We are part of the solution of nature”, όπως είναι και το φετινό σλόγκαν της παγκόσμιας ημέρας βιοποικιλότητας. Το «βάρος» το δικό μας ως Βοτανικός Κήπος είναι να συλλέξουμε και να διαφυλάξουμε περίπου το 1/3 του φυτικού κόσμου.

Στην προσπάθεια μας να ευαισθητοποιήσουμε τις επόμενες γενιές πραγματοποιούμε μια σειρά πιλοτικών – διαδικτυακών (online) ξεναγήσεων σε σχολεία. Μια προσφορά του Βοτανικού Κήπου “Ζέλιος Γη” προς την εκπαιδευτική κοινότητα, χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση προς τους μαθητές και τις οικογένειες τους.